Освен с първия православен параклис и вече готовия паметник на кирилицата, българското присъствие на Южния полюс става все по-значимо. Едни от най-високите върхове на полярния остров Ливингстън носят българските имена Свети Борис, Тангра, Левски и Лясковец, а отскоро една от най-труднодостъпните точки на Антарктида – скалист морски нос на остров Смит, се казва Дупница.

„Той изскача, като видение от океана, тъй като е изграден от непристъпни скали и върхове, които не са и качвани много – разказва проф. Христо Пимпирев. – Носът е изключително красив, ненаименуван. Това е скален нос, който се намира в югоизточния край на острова“. По думите му българите имаме привилегията да кръщаваме ненаименувани географски обекти, след като сме на Антрактида вече повече от 25 години.

На остров Смит има и още български имена на географски обекти – Иван Асен, Великан, Батак и Сухиндол са само част от тях.

Идеята за Дупница на няколко континента идва от проф. Рахамин Шекерджийски, който се грижи за здравето на полярните ни експедиции, като разработва имуностимулатори и медикаменти за екипите.

„Това ще бъде нещо вечно – казва той. – Там трябва да отиват хора от Дупница, които са дали нещо за града, които са развили града. Тогава могат да отидат с експедицията да оставят някакво послание на това красиво място“.

Идеята е подкрепена единодушно и от общинския съвет. Изработен е релеф с герба и знамето на града, които вече са на Антарктида.

„Те бяха наши посланици на Дупница – казва председателят на общинския съвет в Дупница Емил Гущеров. – Разбраха на много места по света, че има такъв град в България, което за нас е от изключително значение. Това е едно признание, така че мисля има с какво да се гордеем и ние, защото и ние сме допринесли немалко в историята на България“.

На извънредна общинска сесия професор Пимпирев и екипът му бяха наградени с почетния знак на града. Връчен им беше и том с историята на Дупница, който да бъде занесен в капсула на Южния полюс.

Жителите на града пък научиха от екипа ни за трансокеанския близнак на Дупница. Пошегуваха се, че завземат света.

До началото на 26-ата по ред българска полярна експедиция остават месеци, а кои български имена още бъдат записани в историята, предстои да разберем.

Вижте повече във видеото: