Въпреки строгите ограничения, които влизат в сила у 23:30 ч. на 27 ноември, спортът у нас се оказва позволен и след това и то на закрито.

Новата заповед на здравното министерство забранява дейността само на фитнес центровете и прилежащите към тях зали.

Това предизвика объркване сред собственици на зали и треньори. Някои все още не могат да определят със сигурност дали забраната се отнася и до тях или не.

Объркването идва от текста в точка 10 на заповедта, а именно: „Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях“.

Според адвокат Христина Иванова така написано означава, че всички зали, които не са включени към фитнес центрове, могат да продължат да работят.

„Ако те са искали всички да затворят, трябвало е да го напишат не „към фитнес центровете“, а – „всички“. След като не са го написали „всички“, за мен това е пропуск“, посочва специалистът по медицинско право.

На 26 ноември един от центровете за катерене в столицата пише, че няма да работи до 21 декември. Ден по-късно от управата променят решението и съобщават, че продължават да работят, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването.

Сред собствениците на спортни обекти има и такива, които самостоятелно са взели решение, че няма работят, въпреки че на практика законът им го позволява.

„Аз съм адвокат. Със сигурност има думички, има вратички, има заобиколни начини да работим от утре. Не това е целта на наредбата според мен, не това е целта на здравния министър според мен и моите колеги и не смятам, че е удачно да го правим“, коментира Нели Насева, която е собственик на верига студиа за йога.

От отговора на здравното министерство става ясно, че целта е именно тази – да работят, но без да приемат деца. В писмен отговор от ведомството заявяват: „Дейността на центрове и зали за катерене и йога не е преустановена, освен ако не се провежда в зала за групови занимания към фитнес център“.

Така всеки спорт, който се практикува в зала, некатегоризирана като фитнес център и не е в зала, която прилежи към него, ще продължи работа.