Кабинетът се готви да плати над 60 млн. лв. за поддръжката на близо 100 хиляди компютъра във всички служби на държавата и общините. Правителството иска да се абонира за услугите на „Майкрософт” и в следващите 3 години. Предишният договор изтече по Нова година.

В момента софтуерът на компютрите на чиновниците е лицензиран, но не може да се обновява. Главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков отрече публикациите, че скъпият разход не е наложителен. Той уточни, че към настоящия момент 22 държави от ЕС имат такъв договор за софтуерно обезпечаване. Освен това, България ползва преференциална цена заедно с Румъния. Икономията за бюджета ще е в размер на 15 млн. лв.

Така в следващите 3 години държавата ще плаща по 20 млн. лева, за да работят службите й с последните продукти на „Майкрософт”. В близко време няма как държавната администрация да смени софтуера с по-евтин, каза още Желязков.

Договорът обаче не може да се сключи директно с „Майкрософт”, а трябва да се ползва посредник. Интригата е дали на търга първа фирма отново ще е „ЦАПК Прогрес”, която е печелила всички аналогични конкурси от 2001 г. насам.