Над 7000 нарушения на пътя само за денонощие.  Това е равносметката от изминалата акция "Скорост".

Данните на МВР показват драстичен скок в броя на шофьорите, които карат по-бързо от допустимото.

Операцията е под егидата на европейската мрежа на службите на пътна полиция и се проведе в целия ЕС.

Само за година нарушителите са скочили повече от два пъти. За 2016 г. глобените при същата операция са били 2235.

Въпреки непрекъснатите увеличения на глобите, постоянните проверки, тежките катастрофи и черната статистика, шофьорите продължават да карат с превишена скорост. Учените са категорични - само административни санкции, няма да доведат до желания резултат. 

„Младите момичета и момчета, които стават шофьори, трябва да им се отделя вътре в образователната система огромно внимание”, категоричен е Пламен Димитров, който е председател на дружеството на психолозите в България.

Държавата е безсилна в борбата с нарушителите на пътя, убедени са от института за пътна безопасност.  И дават пример с премахването на знака за следене на скоростта. „Предполагаше се, че това ще дисциплинира шофьорите, но се оказа, че не е така, шофьорите продължават да превишават скоростта”, посочи Диана Стамова.

Сравнението на резултатите от операция "24 часа Скорост" е тревожно. Единствено Германия и Белгия са пред нас в броя на хванати нарушители. Естония е по-малка от нас държава, но те имат за тези 24 часа, само 631 нарушения, коментира Росен Рапчев ГД "Национална полиция”.

В акция „Скорост” тази година мобилните стационарни и т. нар. камери на триноги са били разположени на повече от 400 места в страната. Технически средства са работили и през нощта.

На този фон предстои поредната актуализация на закона за движение по пътищата. Сред предложенията са - за минаване на червено и неспиране на пешеходна пътека да се отнема временно книжката. Свидетелството за управление ще се отнема и за каране в насрещното по автомагистрала или скоростен път. Всички тези промени са на етап обществено обсъждане. След него проектът на новия закон ще влезе за гласуване в парламента.