Стотици се събраха край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне за традиционния възпоменателен митинг по повод 28 години от протестите срещу "възродителния процес". Сред официалните гости на проявата бяха зам.-председателите на ДПС Лютви Местан и Рушен Риза, както и депутати от кърджалийския район.

Като най-важната задача пред ДПС Местан посочи „намирането на нова формула на управление на страната след парламентарните избори”.

„Един от възможните варианти за създаване на алтернативно на ГЕРБ управление е правителство на широката коалиционна подкрепа, без да е задължително това да бъде строг коалиционен формат на кабинет от гледна точка на ярки партийни фигури", каза политикът от трибуната на митинга.

За пръв път към проявата опитаха да се присъединят и активисти на ГЕРБ, водени от народния представител Цвета Караянчева. Това обаче предизвика смут и саркастични подмятания от страна на хора от ДПС. Все пак групата поднесе венци и цветя пред паметната плоча на 18-месечната Тюркян, загинала при репресиите по време на "възродителния процес" от 1984 г., предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

"Ние сме част от съдбата на тези хора и уважаваме истинската им болка, в момента сме свидетели на един предизборен митинг. Поведението на депутатите от ДПС е оскърбително спрямо местните хора и говори за явна нечувствителност към техните реални болки и проблеми", подчерта зам.-председателката на парламентарната група на ГЕРБ.

Тя допълни, че 60 милиона лева от програмите за развитие на селските райони ще подкрепят общините в Кърджалийска област, освен това пред подписване е и Водният цикъл на стойност 68 милиона лева. „ДПС ги боли, защото касичката им започна да се изпразва”, уточни Караянчева.

Всяка година на 26 декември жителите на Кирковската община почитат паметта на малката Тюркян и жертвите на съпротивата срещу принудителната смяна на имената на българските турци пред мемориалната чешма, издигната на мястото на трагедията.

В четвъртък подобен възпоменателен митинг ще се състои и в Момчилград пред паметника на жертвите на тоталитаризма.