Нов обрат по въпроса за мажоритарния вот: ДПС размисли и няма да подкрепи избирателната реформа.

Така промените, които трябва да бъдат гласувани на първо четене утре, биха получили подкрепа само от депутатите на ГЕРБ, „Воля” и независимият депутат Ангел Исаев, който се отцепи от ДПС, общо 108 души.

Против биха била 132 народни представители – депутатите на ДПС, БСП и Обединените патриоти.

Парламентарната група на ДПС взе решение да не подкрепи при гласуване в пленарната зала Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който се предлага въвеждане на мажоритарната избирателна система, обяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на групата Йордан Цонев.

На вчерашното заседание на Комисията по правни въпроси Хамид Хамид и Йордан Цонев са гласували в подкрепа на законопроекта по лични убеждения, обясни Цонев.

След това се е провело заседание на парламентарната група на ДПС, на което след обсъждания е било взето решение, че в този вид законопроектът не е полезен за България.

Мажоритарният елемент трябва да се засили, но така предложен законопроектът по-скоро ще внесе хаос, големи групи от хора няма да получат представителност, а и няма яснота как ще работи законодателният орган, предвид това, че в него могат да влязат много народни представители, избрани мажоритарно, които нямат обединяваща платформа, обясни позицията на ДПС Цонев.

Той уточни, че в групата е имало различни гледни точки по мажоритарната система. Една част от депутатите са били за законопроекта, предвид това, че ДПС като партия не губи нищо от мажоритарен избор. Освен това два милиона са достатъчно голям брой гласове, за да проведем сериозен дебат и да се опитаме да разберем причините за такава широка и мащабна подкрепа на една изборна техника, която е доста спорна, каза още той.

Попитан дали от парламентарната група са се консултирали с почетния председател на ДПС Ахмед Доган по въпроса с мажоритарния вот Цонев заяви, че не са го направили, „понеже е въпрос от текущата ни дейност”.

ГЕРБ остава зад промените в Изборния кодекс, с които се въвежда мажоритарна избирателна система, подчерта в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

„Нямаме промяна в позицията, както в 43-тия, така и в 44-тия парламент, а и по време на предизборната кампания ние сме казвали, че ще подкрепим мажоритарната система, затова сме внесли този законопроект, който утре ще бъде подложен на гласуване в пленарна зала”, обясни той и допълни, че се съобразяват с волята на българските избиратели, гласували на референдума.

Цветанов посочи, че е разговарял с лидера на партия „Воля” Веселин Марешки, който е заявил подкрепа за мажоритарната система.

„Ние също утре ще изразим нашата подкрепа с гласуване, надявам се, че може някои колеги от БСП или ДПС също да подкрепят и така да се стигне до желанието на гражданите”, посочи Цветан Цветанов.

„Много е важно народните представители да имат сериозен ангажимент към своите избиратели, а не да се сещат за тях, когато идват избори и тогава само да се правят съответните предизборни обиколки”, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Не е искрено желанието на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система – такава позиция пред журналисти в парламента изразиха лидерът на БСП Корнелия Нинова и секретарят на парламентарната група Филип Попов.

В момента не всичко, което се прави видимо, е това, което се желае, коментира Нинова и допълни: „Една група внася законопроект, който не иска да бъде приет. Друга група, уж го подкрепя, после сменя позиция след пет минути”.

От БСП не искат да са част от това и ще внесат нов законопроект с предложение за смесена избирателна система.

Според Филип Попов желанието на ГЕРБ за мажоритарен вот не е искрено и това се вижда от несериозността, с която управляващата партия е подходила към тази важна за обществото тема. Според Попов поведението на ГЕРБ по темата е „демагогия и популизъм”.

Вижте още във видеото: