ДПС иска не само машинно гласуване, но и машинно преброяване на хартиените бюлетини. Това каза лидерът на ДПС и председател на парламентарната група Мустафа Карадайъ след провелия се Централен съвет на партията.

Очаква се въпросът с машинното гласуване да бъде дебатиран на извънредно заседание на парламента във вторник, 23 юли. 

"Ние от ДПС не само сме само за машинно гласуване, ние сме за машинно преброяване на хартиените бюлетини. Това ще елиминира субективният фактор. Ще пресечем всеки опит за манипулиране на резултати и ще доведе до повишаване на доверието в изборния процес. Призоваваме всички партии и органи да бъдат на висотата на своята отговорност и да гарантираме честни избори", заяви председателят на ДПС, цитиран от "Фокус".

Снимка: Ладислав Цветков

Карадайъ добави още, че машините за гласуване не трябва да бъдат взимани под наем, а трябва да бъдат купувани от държавата, софтуерът им – разработен от Информационно обслужване, а техниката – охранявана от държавата.  

Според председателя на ДПС изборните правила в страната се променят непосредствено преди избори.

"Държавата в лицето на Министерски съвет абдикира от своите отговорности да гарантира честни и прозрачни избори. При машинното гласуване имаше опит да бъде компрометирано. Вместо държавата да закупи машините, да осигури тяхното съхранение, обработката на софтуер, гарантирам извършването на одит, управляващите необосновано предлагат отменяна на машинното гласуване", уточни Карадайъ.

От движението коментираха и скандалите в държавата от последните дни: "Оценката за тези скандали , е че провалът на сегашното управление е неизбежна, демокрацията е заплашена стабилността в страната е под заплаха и това е и наша отговорност ние сме длъжни да защитим демокрацията и европейските ценности в името на българските граждани".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!