Елена Йончева изненадващо е номинирана за член на Европейския парламент от ДПС. Това стана ясно от публикация във Фейсбук страницата на Областния съвет на партията в Благоевград.

Номинацията на Йончева се обсъжда сериозно в средите на ДПС като кандидат от гражданската квота, научи bTV.

На свое заседание днес Областният съвет е взел единодушно решение за водач на листата на ДПС-Благоевград за предстоящите избори за Народно събрание да бъде издигнат Делян Пеевски.

На заседанието са направени следните номинации за членове на Европейския парламент:

  • Делян Пеевски
  • Джевдет Чакъров
  • Илхан Кючюк
  • Искра Михайлова
  • Елена Йончева
  • Станислав Анастасов
  • Танзер Юсеинов
  • Танер Кабилов

Миналия четвъртък (18 април) в интервю пред Цветанка Ризова в „Лице в лице“ Йончева бе попитана дали ще бъде кандидат за евродепутат от БСП на предстоящите евроизбори и дали е водила разговори за това с друга формация.

„Ние сме внесли много подробен отчет в деловодството за нашата работа, както и до членовете на Националния съвет на БСП. Предоставила съм отчета си на БСП и съм сигурна, че колегите ще бъдат много впечатлени. Като водач на листата на БСП на изборите през 2019 година вкарахме петима евродепутати. Сега зависи колко места искат от БСП да спечелят в Европейския парламент“, отговори тогава Елена Йончева.

Коя е Елена Йончева?

Елена Йончева е журналист, политик, депутат в XLIV народно събрание, прессекретар на Президентството (2017 г.). Йончева е депутат в европарламента, избрана от гражданската квота на БСП.

Снимка: Ладислав Цветков

През 2017 г. Йончева е част от инициативния комитет, издигнал за Румен Радев кандидат-президент. След като става президент, той я назначава за свой секретар за връзки с медиите. Скоро след това тя напуска и е избрана за депутат в XLIV народно събрание от групата на БСП.

Там Йончева продължава да се изявява като журналист – прави документални филми за слабостите на управлението. Тя прави филм за оградата по южната граница на България и демонстрира, че тя лесно може да бъде премината, разпалвайки гнева на вицепремиера Валери Симеонов, който е отговорен за строежа на оградата. Той обвинява Йончева, че си служи с полуистини и подмяна на факти. Симеонов твърди че тя е заснела оградата, още по времето когато тя не е била готова. 

Снимка: Ладислав Цветков

Като депутат Йончева влиза в конфликт с управляващите в т.ч. и с премиера Бойко Борисов и министър Боил Банов. През 2017 година Елена Йончева завежда дело за клевета срещу Бойко Борисов. След дълъг процес Йончева осъжда Борисов и на трите инстанции. 

Висшият касационен съд потвърждава, че Борисов и ГЕРБ трябва да изплатят 5000 лева на Йончева. Първоначалната сума, която журналистката иска е 20 000 лева, но съдът я намалява.

Снимка: БГНЕС

В началото на 2019 г. прокуратурата повдига обвинение срещу нея за пране на пари, свързано с аферата КТБ. Елена Йончева отговаря на обвиненията с думите, че това е опит за сплашване, който е свързан с разкритията ѝ за злоупотреби от страна на властимащи. Впоследствие през април 2021 г. КПКОНПИ внася срещу нея иск за конфискация на 158 000 лева.

Снимка: БГНЕС

Днес стана ясно, че Елена Йончева окончателно губи съдебно дело, което води срещу ревизионен акт от август 2021 г по смисъла, на който тя е укрила от НАП данъчни приходи от 36 025 лева главница плюс 21 939 лева лихви (общо 57 965 лева). Освен това Върховният административен съд я осъжда да плати близо 4500 лв. за разноските на НАП пред Върховния административен съд и малко над 7000 лв. за първата инстанция.