Съдебната реформа забуксува. Тя не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок. За да е успешна една реформа са необходими компетентност и висок кредит на обществено доверие. В Реформаторския блок не са налице и двете предпоставки.

Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан в Пловдив преди стартирането на Националния съвет на Младежко ДПС, съобщиха от партията.

Според Местан реформаторите не са успели да убедят дори десните анализатори от собственото си семейство в правилността на идеите си. Самият Георги Марков, бившият конституционен съдия, не е съгласен с този конституционен проект, аргументира се партийният лидер.

"Реформаторите получиха доверието на едва 8% от избирателите и от тази позиция да се държат като ментори дори на ГЕРБ, е не само безотговорно, но и карикатурно политическо поведение. След местните избори нека видим кой каква реална политическа тежест има и на кои политически сили може да се разчита, за да се проведе съдебната реформа. Агресивният стил на РБ, монологичното заклинание, агресивното менторско налагане на партийни позиции, няма да осигури успеха на съдебната реформа", подчерта Местан

Той допълни, че "ГЕРБ трябва да променят ролята си в този процес. Премиерът Бойко Борисов, от подкрепящ реформата на реформаторите, трябва да приеме ролята на основен двигател на съдебната реформа. Борисов е далеч по-диалогичен от своите реформаторски партньори, които стесниха подкрепата за конституционните реформи", обясни Местан.

Според него трябва да се стигне до оттеглянето на конституционния проект на Реформаторския блок, след което по пътя на диалога с евроатлантическо мнозинство от системни партии, да се постигне съгласие за съдържанието и посоката на съдебната реформа. И след местните избори в кратки срокове тази реформа да се реализира.

ДПС няма да откаже разговори за съдебната реформа, ако бъде отправено искане за това, каза още Лютви Местан. Вече имало намеци за среща по тази тема, но според него "е недопустимо същите хора, от които се правят тези намеци, да твърдят в публичното пространство, че ДПС са камъчето в обувката на реформата и основният крепител на статуквото на системата". Все пак ние сме отворени за диалог, каза още той.