10-годишно дете със спинална мускулна атрофия пребори системата в съседна Македония и направи достъпно в родината си единственото лекарство за лечение на болестта.

А у нас, децата се очаква да получат лечението напролет.

10-годишният Яне обожава футбола. И въпреки болестта, често идва на игрището.

„Аз съм вратар. Не давам на топката да влезе в моята врата. И приятелите много ми помагат. И ме карат да се чувствам като равен с тях”, споделя Яне.

 Диагнозата на момчето променя живота на цялото семейство.

„Трябваше ми период от няколко месеца, за да се съвзема. Да свикна с истината, че нашият Яне боледува от спинална мускулна атрофия. Имах нужда от време. Да осъзная, че няма да видя сина ми да проходи. Няма да тича, а ще е в инвалидна количка”, казва бащата на Яне – Георги Велковски.

Семейство Велковски са хората, променили системата в Македония. Но не писмата до институциите печелят войната, а любовта към футбола.

Една снимка на Яне с любимия му футболист променя всичко. Тази снимка е направена по време на суперкупата в Скопие между „Манчестър Юнайтед” и „Реал Мадрид”.

Снимката бързо става популярна в социалните мрежи, стига и до УЕФА. Футболната асоциация се свързва с родителите му и канят детето да стане част от тяхната кампания „Равна игра”.

Историята на Яне, както и разказ за дълго чаканото лечение за 9-годишния Стефан в Румъния, гледайте във филма на Кристина Газиева „Доза живот" в bTV Репортерите.