Проектът за наемане на детегледачки срещу минимална работна заплата за семейства, чиито деца не са приети на ясла или детска градина, може да проработи в по-малките населени места. В София обаче в много от случаите ще се наложи родителите да доплащат, стана ясно от разговор в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Програмата е част от новите мерки на държавата за връщане на майките на работа. Около 2000 майки, чиито деца не са били приети в детска ясла или градина, ще могат да наемат бавачка, за която ще се плаща с евросредства. За целта се предвиждат 20 милиона лева до 2020 г.

“За София за гледане на едно дете на пълен 8-часов работен ден заплащането е около 800 лева нето на месец, a минималната работна заплата е 460 лв. в брутен размер”, отбеляза Габриела Христова, мениджър на агенция за детегледачки.

„На тази стойност е възможно проектът да проработи в по-малки населени места, където минималната работна заплата е достатъчна за нормален начин на живот”, допълни тя.

„В София средната работна заплата е два пъти по-висока, отколкото във Видин. В провинцията ще работи без доплащане, а в София в много от случаите ще трябва родителите да доплатят със свои средства, за да получат това, което търсят”, каза и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Според него това е мярка, която разкрива допълнителни резерви на пазара на труда. Той изтъкна, че работещите жени на възраст между 15 и 30 г. са по-малко, отколкото работещите мъже и една от причините е отглеждането на децата.

„Когато една млада жена има висока  квалификация и може да даде много повече на работното си място, гледа дете, а друг безработен, който няма тази висока квалификация и не може да заеме нейното място, също не се реализира на пазара на труда. С тази мярка се получава двоен ефект. И двамата работят това, което могат най-добре”, подчерта Велев.

Габриела Христова подчерта също, че на жените да бъде предоставено добро обучение и подборът за тях да бъде много добър. Тя изреди и качествата, които търсят при детегледачките -  да бъде отговорна, емоционално стабилна, коректна.

Във възрастовата граница между 15 и 29 г. е много по-ниска заетостта на жените – при тях е 36%, а при мъжете – около 48%, каза и заместник-социалният министър Зорница Русинова.

„Това е програма, която цели да осигури заетост и връщане на родители, не само майки, много често са и бащи, които нямат възможност да запишат децата си в ясла или детска градина. Целта е този потенциал от неактивни, безработни, които нямат възможност да се реализират на пазара на труда, да се върнат на работа”, посочи тя.

По думите й в момента има около 90 000 безработни жени в България, които са неактивни, а около 56 000 от тях са извън системата на Бюрата по труда. Нашата цел е да ги подпомогнем да се върнат на работа, каза зам.-министърът.

Очакванията са 1500-2000 семейства в цялата страна да се възползват от тази програма.

Те трябва да докажат, че детето не е прието на ясла или детска градин. Приоритет ще имат самотните родители и хора с увреждания.

Вторичният ефект от програмата може да се търси при жени в предпенсионна възраст, които поради някаква причина са съкратени или останали без работа. Така те ще могат да намерят реализация в рамките на 1-2 г., стана ясно още от думите на Русинова.