Легенди за лековито аязмо до крепостта Русокастро се носят от уста на уста, но заради липсата на инфраструктура местността е трудно достъпна.

Вече 12 години продължават археологическите разкопки на това място, но средства за довършването им не достигат.

Една много красива легенда разказва за лечебната сила на този извор. Мястото е известно като „Русин камък” и „Русина дупка”. Легендата разказва как в най-красивата мома от близкото село Русокастро се влюбил Змей Горянин и я отвлякъл.

„Змеят как е грабнал момата и я докарал тук и всъщност казват, че тази вода, която се стича, са сълзите на Руска мома, плаче”, разказа пред bTV Николина Желязкова.

Тези „русини сълзи” са лековити, а хората тук - плодовити.

Мястото е до крепостта Русокастрон, известна с последната победа на цар Иван Александър над византийския император Андроник. Вече 12 години археолозите работят, но достъпът е труден.

Бременните жени трябва да преодолеят изключително стръмна пътека, за да стигнат до лековития извор вътре в пещерата.

Мястото е било тракийско светилище, а когато християнството заменя старите култове, тук е построена раннохристиянска църква. Дори невярващите не могат да си обяснят чудото, което става на това място.

„Жените, които им предстои раждане по тези стръмни пътеки тук, даже ние въобще не можем да се изкачим сега, са се изкачвали, за да дойдат по време бремеността, да си измият очите, да им мине леко бременността. Моята майка е идвала тук и е родила нас двамата с брат ми – ние сме близнаци, и сестра ми. Аз съм забелязал тук, че непрекъснато има вода, откъде идва тази вода в най-голямата суша?!”, пита се Иван Кузманов, общински съветник.

Християнският храм носи името на Свети Георги, който убива змея, за да спаси Руса мома. Хората се надяват пътят до лековитото аязмо да бъде възстановен.