Археолози разкриха таен проход, свързвал древната крепост Русокастрон с близката река. Известната още като Червената крепост се намира близо до Бургас.

Кулата е била замаскирана като част от отбранително съоръжение, но всъщност е снабдявала с вода жителите на крепостта. До нея водел таен проход, построен в V век.  

"Това нещо е било под земята в голямата си част, с платформа ходова отгоре, като по този начин отвън то е било скрито. Самото съоръжение изглежда отвън като една малка крепост, която просто е куха, с таен проход вътре в нея и с кладенец", разказа археологът Милен Николов.

Според археолозите проходът е изграден върху пътека, използвана още от траките, които посещавали древното светилище на Богинята-майка в пещерата над него. Днес то е известно сред местните хора като Русината дупка.

Русокастрон, наричана още Червената крепост, тъй като е изградена от червени скали, е играла важна стратегическа роля, спирайки нашествията на варварските племена към Византия. По-късно е част от охраняемата граница между българската и византийската държава.  
      
"Продължава да съществува във Втората българска държава като основен форт на север или на юг - или съм сърцето на България, или към сърцето на Византия. При всички положения, всички са се стремили да превземат Русокастренската крепост", заяви Цоня Дражева, ръководител на разкопките.   

С крепостта е свързана и последната българска победа преди падането на страната под турско робство. Въпреки че е паметник на културата, при военни учения през 1982 година е разрушена голяма част от нея.    

"Отгоре пускат БТР-и, с насочен взрив разрушават замъка на крепостта и църквата, която ние намерихме като един скелет", допълни Дражева.

Вандалските актове не спират и днес. Поради голямата й площ крепостта е трудно да бъде опазена. Сега надеждите на археолозите са с помощта на европейски фондове, стените на Червената крепост да бъдат издигнати отново.