Клип на шофьор уличи катаджия в искане и получаване на подкуп. Униформеният иска и получава 50 лева рушвет, за да не напише акт и да не спре автомобила от движение.

Вътрешно разследване на МВР установи кой е униформеният и образува срещу него досъдебно производство за корупция.

Сцената с подкупа се разиграва на столичния бул. „Васил Левски” и пряката с „Юри Венелин”. Вчера около 16 ч. Ивайло спира в нарушение, за да си купи сандвид от близкия павилион.

Последва полицейска проверка и искане да почерпи, защото вместо да му спрат колата от движение, катаджията прави жест към него като му пише фиш само за неправилно паркиране.

След като си купува сандвич, Ивайло се качва в неправилно паркирания си автомобил. Преди да потегли, полицай чука на стъклото и му дава знак да изчака. Проверява съседните две коли и се връща при него. 

„Дойде, поиска ми шофьорска книжка и каза – дайте ми другите документи. (..) Каза, че прегледът ми е изтекъл, намерих годишния преглед, дадох му го и той ми каза – ето, видя ли, че е изтекъл”, разказа Ивайло.

Пътният полицай освобождава другите коли и казва на Ивайло да се премести напред, след което отишъл да пише без да го уведоми какво. Забавил се 6-7 минути, и отново се върнал.

„В момента, в който се върна ми каза – направил съм ти голяма услуга, спестил съм ти 300 лева. Писал съм ти само фиш за неправилно паркиране и ми каза трябва да почерпиш. Аз го приех като шега, но когато повтори – мисли бързо какво ще почерпиш, тогава усетих, че иска пари. Когато извадих 50 лева, пак повтори – ниско долу, прибра ги в ръка и си тръгнах”, добави Ивайло.

Той каза, че е подкупил държавен служител, защото е бил притеснен и не е знаел какво ще му се случи, ако откаже.

Прокуратурата и дирекция вътрешна сигурност определиха случая като тежко нарушение и започнаха разследване.

„Дисциплинарно разследващият орган ще прецени  дали служителят ще бъде отстранен от работа. Ами аз мисля, че имаме сериозни резултати в противодействието на тази корупция, знаете и случая в Пътна полиция – Благоевград и предишни случаи. Полагаме всички усилия ,тези случаи да намаляват”, заяви Младен Маринов.

Според фиша полицаят – главен герой във видеото, се казва Йосиф. Работи в системата на МВР от 17 години. В началото е бил в Жандармерията, след това става пътен полицаи. Дълги години работи като катаджия към „Паркинги и гаражи”. Днес не успяхме да се свържем с него.

Кои бяха най-шумните акции срещу корупцията в КАТ?

Юни 2011 г. – Операция „Палките”

През юни 2011 г. 12 катаджии от Пазарджик са арестувани за корупция в операция "Палките". 8 от тях имат ефективни присъди, които обаче все още не са окончателни.

Септември 2011 г. – Операция „Палките 2”

През септември 2011 година се проведе и операция "Палките 2" в София. 17 униформени бяха уличени в рекет над шофьори. Съдебната сага също не е завършила.

Декември 2014 г.

Емблематичен е случаят с катаджията Сашо Тръпков, който през декември 2014 година беше заснет от гражданин как взима 20 лева от шофьор. След четиригодишен процес той получи 3 години условно.