Оставката на министъра на културата Атанас Атанасов поиска доскорошният директор на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин.

Поводът е конкурсът за нов директор, който според Донкин е "гавра" и "подигравка". 

„Самият министър е казал, че тези нарушения не са толкова страшни. Категорично не приемам тази подигравка и тази гавра. В този смисъл, аз искам оставката на този министър", каза Донкин.

„Бях склонен да приема младостта, незнанието, но не мога да си обясня съществуването на това място без опит, без възможност да реализираш тази промяна. В този смисъл за мен това не е промяна, а подмяна. Рестартирайте политиката си за културата. Това е моето уважение към вас“, каза Донкин.

От Министерството на културата съобщиха за bTV, че процедурата по избор на директор е минала проверка и не са установени нарушения.

Министърът днес запази мълчание и, докато му искаха оставката, чете книжки на деца от кампанията „Походът на книгата“. Междувременно с поста си се раздели заместник-министърът на културата. Според официалното съобщение - по собствено желание.   

„Ако датираме във времето и пространството, тя е преди събитията и разпространеното видеоселфи“, заяви арх. Бойко Кадинов, бивш зам.-министър на културата.

Архитект Кадинов обяси, че напуска министерството на културата и заради липсата на действия за защита на културното наследство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!