„В епицентъра на предизборната кампания сме. Всеки един от нас го изпитва в собствената си област на действия и отговорности, които има. Налага ни се ежедневно да поправяме изкривени интерпретации за решенията на служебното правителство", заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на заседанието на Министерския съвет.

Той коментира и предстоящите избори на 2 април.

„Готови ли са участниците в изборите за отговорните дни, които предстоят? Сега изглежда лесно. Всеки политически играч атакува служебното правителство от покрива на своята къща от карти. Волно или неволно ни въвличат в предизборната игра, често с небивалици и лъжи. Ние сме служебна власт, как ни наричат е без значение – техническо, временно или назначено“, добави Донев.

"Очакванията на всички са политическите сметки да включват и мисъл за следизборните дни, когато избраните на 49-ото НС ще вземат решения за общото ни бъдеще в България", коментира още служебният премиер.

11 дни преди изборите вицепрезидентът Илияна Йотова определи кампанията като вяла и без послания към хората за цените и инфлацията.

„Вместо за бъдещо правителство, за възможности да се намерят пресечни точки между различните политически формации отново продължиха персоналните  конфликти обиди с теми, които не са дневния ред на обществото“, посочи тя.

Вицепрезидентът допълни, че страната ни ще помага на Украйна във войната, спазвайки решенията на парламента.

България ще поиска изключение за внос на части и материали от Русия за АЕЦ "Козлодуй". На днешното си заседание правителството одобри дерогация от санкциите на Европейския съюз, които забраняват внос на определени материали от Русия заради войната в Украйна.

Аргументът на служебната власт е заради сигурността на централата.