Спекулация е, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик.

Това гласи позиция, изпратена от прессекретариата на президента Румен Радев.

Тя е свързана с напрежението между „Дондуков“ 2 и Министерския съвет, породено от новината, че кабинетът изпраща Николай Ненчев за временно управляващ посолството ни в Киев.

Кандидатурата на Ненчев е била предложена на Радев, но той е отказал да го назначи за посланик, защото според него не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този пост, съобщиха от президентството вчера.

Цялата позиция на президентската институция:

 

„В отговор на изпратените въпроси и на спекулациите, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, поради отказа на президента да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023 г., ви информираме, че:

В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и предложение за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър.

Установената практика предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме Решение на Министерския съвет /РМС/. Тези РМС се изпращат до Администрацията на Президента, което е основание за издаване на указ от държавния глава. До днес РМС за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция.

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от МВнР кандидат, следва да се търси там“.

 

„Абсолютно всички процедури при назначението на Николай Ненчев за временно управляващ посолството на България в Украйна са спазени. Никога не сме си позволявали да не спазваме законите, камо ли Конституцията“, отговори на този упрек служебният премиер Димитър Главчев преди началото на днешното редовно правителствено заседание.

„Имаше временно управляващ, който не беше с дипломатически ранг. Направихме конкурс за временно управляващ, първо в рамките на Министерството на вътрешните работи, на който никой не се яви“, обясни служебният премиер.

По думите му след това е направен втори конкурс, на който Николай Ненчев се е явил като външен кандидат и го е спечелил.

Главчев определи като спекулации твърденията, че се нарушава Конституцията и уевери, че всички процедури са спазени.

„Не сме предлагали нито един извънреден и пълномощен посланик за потвърждаване с указ от президента, водени от разбирането, че на служебното правителство не му е работа да назначава такива посланици по тази процедура“, уточни премиерът.

Той изрази надежда да има редовно правителство и то да извърви тази процедура.

До напрежението между правителството и президентството се стигна, след като председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси съобщи, че Николай Ненчев ще е посланик в Украйна.

Румен Радев напомни на изпълнителната власт, че по Конституция посланиците се назначават с указ на президента по предложение на правителството и след съгласуване.

Служебният премиер Димитър Главчев, който е и външен министър, каза, че решението му е напълно по правилата и е избрал тази позиция, защото тя не изисква съгласуване с президента.

От началото на 2022 г. страната ни няма дипломатически представител в Украйна. Последният ни посланик в Киев Костадин Коджабашев беше изтеглен в България след началото на войната в Украйна. 

Николай Ненчев беше министър на отбраната в периода 2014-2017 г., във второто правителство на Бойко Борисов.