Президентът и правителството се споразумяха за посланическите назначения, въпреки публичните разногласия по редица международни въпроси.

31 са новите дипломатически мандати, като за 15 са издадени укази още на 1 ноември 2018. Последната група от посланици е от 16 души, за които съгласуването е приключило. 11 от тях са кариерни дипломати, научи bTV от свои източници.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-любопитните назначения са на началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, която заминава като посланик в Израел, на бившия служебен премиер и министър на външните работи Марин Райков, който след Париж и Рим заминава за Лондон, за да защитава българските интереси след брекзит, както и на заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева, която заминава за Виена. В Пакистан отива доц. д-р Александър Парашкевов – лекар, известен с мисиите си в Кербала, Хаити, Мали и Афганистан.

Снимка: btvnovinite.bg

Останалите имена са:

Георги Василев – Беларус

Богдан Паташев – Ватикана

Петър Андонов – Индонезия

Гергана Караджова – Ирландия

Димитър Михайлов – Йордания

Юрий Щерк – Мароко

Евгений Стойчев – Молдова

Вера Шатилова – Норвегия

Драгомир Заков – ПД - НАТО

Младен Червеняков – Словения

Ради Найденов – Швейцария

Петко Драганов – Южна Корея 

Снимка: btvnovinite.bg

Посланиците са на България – не на една или друга институция, заявиха от външно министерство. Президентът е на същата позиция.

„Има предложения, които съм приел. Има и такива, с които категорично не съм се съгласил и съм отхвърлил. Но както казах, не коментирам посланически назначения, не трябва да ги делим на ваши и на наши”, каза Румен Радев.

Пред bTV двама бивши заместник-министри на външните работи коментираха политиката да се местят посланици от една държава в друга.

„Една приемаща държава не гледа с добро око на посланици, които остават по-дълго от нормалния си мандат. Второто е прескачане от едно място на друго – дава недобра оценка доколко България разполага с качествена хора, които да земянет тези, които си тръгват”, обясни Милен Керемедчиев.

А според Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения има поне 4 нарушения на Закона за дипломатическата служба с удължаването на мандати на досегашни посланици и по-бързо преминаване през дипломатическите рангове.

„Квотата  за политически назначения – от този списък от 16 човека има пет, които не попадат, и това е 31% при квота 20. Второто е изискването за 2-годишен минимум между две назначения. От 16 имена 6 са на такива прелитащи посланици”.

Предстои решение на министерски съвет и президентски указ за новите посланически назначения.