Достъпна жилищна среда за хора с увреждания. Държавата финансира с два милиона лева проекти за адаптиране на блокове и къщи, които сега са като затвор за болните.

Програмата стартира за първи път у нас през лятото на 2019-та. Подадени са 55 проекта, одобрени са 39.

Снимка: bTV

С парите са поставени стълбищни платформи, рампи, вертикални подемници и асансьори. 

Финансиране ще има и през тази година. Кандидати могат да са собственици на къщи и етажна собственост, ако става въпрос за блок.

Снимка: bTV

Преди 26 години Анна е прикована към инвалидната количка. Дори входът, в който живее, доскоро е бил непреодолимо препятствие за нея.

Снимка: bTV

"Много трудно, съпругът ми ме носеше на ръце, с количката ме носеше нагоре по стъпалата, труден живот", споделя Анна Николова.

Етажната собственост кандидатстват за специална платформа. И са одобрени.

"Всички от блока сме много обединени едно дете да може да върви като другите и да не се притеснява за тези няколко стъпала, нали я виждате каква чаровница е", заяви Румяна Василева, съседка.

Снимка: bTV

„Сега е много хубаво с платформата. Излизам постоянно, щастлива съм“, казва Анна.

Подобна платформа е монтирана и в друга жилищна сграда в София. В помощ е на няколко души, които са с увреждания.

Снимка: bTV

Венцислав е сред тях. Мъжът е с множествена склероза, а от няколко  години е в количка.

Снимка: bTV

„Напоследък никак не излизам. Трябваше да чакам сина ми да дойде и така. Не че сега съм кой знае колко свободен, но е по-добре с платформата“, споделя мъжът.

Държавата плаща изграждането или поставянето на съоръженията, а изготвянето на проекта е за сметка на кандидатите. Те трябва да имат и разрешително за строеж или поставяне.

"Цялата мобилизация на всички трябва да бъде насочена към съдействия на тези хора както от страна на изготвянето на проектната документация, така и административната част от страна на общините", каза Лиляна Йорданова, Министерство на труда и социалната политика.

Снимка: bTV

Новото кандидатстване ще започне до края на март. Ще продължи 3 месеца.

Снимка: bTV

А Венцислав, дори и с платформата пак не може да излезе навън без придружител, заради две стъпала пред входа, които му пречат. Надява се да се намери строител, който безвъзмездно да ги пригоди за него.