Заседанията на 45-ия парламент започнаха изненадващо в старата сграда на парламента. Там и останаха депутатите, които работиха 8 пленарни дни. Преместването стана за часове от зала „Света София“ в бившия Партиен дом в традиционната на площад Народно събрание. Преместването на мебели и техника за обзавеждане  на кабинетите стана със собствен ресурс. Единственият разход е по преместването на системата за гласуване за близо 30 хиляди лева без ДДС. – 29 791 лв. без ДДС.

През първите два дни депутатите гласуваха с вдигане на ръка, докато не преместят електронната система от едната в другата сграда.

За удобство, а и за обективност електронната система беше въведена преди десетина години. Тя не позволява депутатът да получи карта за гласуване, докато не даде пръстов отпечатък.

„Един народен представител, когато за първи път е депута,т е несигурен и не знае как да стигне дори до пленарната зала, и за това съдействаме ние от администрацията на парламента“, казва Красимир Красимиров, служител в дирекция „Връзки с обществеността към НС.

Всяко лято парламентът се подготвя за своите обитатели. От тавана се спускат и известните кристални полилеи.
„Всеки един от тези полилеи тежи около два тона и всяка година когато не заседава парламента се смъкват до долу, разглобяват се парче по парче, измиват се, защото това е чешки кристал“, разказва Красимиров.

От XIX век е традицията първото заседание на парламента да бъде откривано от най-възрастния депутат. А първият председател е бил духовник Антим I, сред малцината с висше образование по онова време. Парламентът не е работил само през 1885 година по време на Сръбско-българската война.

„Залата е служила за лечебница, тук са били спасени много български военни“, разказва Красимиров.

Сградата е преживяла и бомбардировките през Втората световна война и е пазила духа на парламентаризма през всички политически режими.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!