Софийският окръжен съд пусна под домашен арест собственичката на скандалния дом за възрастни хора в Елин Пелин.

Йорданка Неферова и още двама души бяха арестувани след сигнал на обитател на дома, че са го държали заключен, упоен и са го принудили да прехвърли имотите си на Неферова.

Собствеността му наистина се оказва прехвърлена, а в тялото му беше открит диазепам, сочи разследването.

Две седмици д-р Неферова не можеше да бъде обвинена, защото – и според прокуратурата – симулираше болест и престоя в различни столични лечебни заведения.

Днес в съда дойде в количка, а заради чистото ѝ съдебно минало и липсата на опасност да се укрие, беше освободена под домашен арест. 

Съдът обаче прие, че доказателствата на този етап са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че тя е извършила престъпление, като  противозаконно е лишила от свобода обитателя на дома за възрастни хора в Елин Пелин.

Освен това заведение, обвиняемата управлява и дом за възрастни хора в Банкя. В единственото си интервю пред bTV преди седмици невроложката призна, че има имоти от хора, които доброволно са ѝ ги прехвърлили срещу гледане.

Снимка: Мариета Николаева

В ареста по този случай е и управителят на дома в Елин Пелин Боян Стоянов.

Под домашен арест е полицаят Бисер Докторов, който според обвинението събирал информация за имотите на възрастните хора от масивите на МВР. 

Инспекторите от Районната здравна инспекция (РЗИ) установиха редица нарушения в дома, който е работел на ръба на закона.

Разследването продължава.

Проверяват се деветте смъртни случая в дома за по-малко от година.