Тема с продължение. След репортаж на bTV държавата отново обеща, че в карловските наводнени села дървата ще бъдат напълно безплатни и от хората няма да се искат пари нито за рязане, нито за транспорт. Защо обаче в село Богдан това не е така?

След потопа пострадалите в селата Каравелово, Богдан и Слатина трябваше да получат безплатно дърва за зимата. Показахме ви как безплатното струва по 40 лева за кубик за рязане и транспорт. След репортажа ни служебният министър и общината обещаха, че това ще бъде поправено. Връщаме се месец по-късно в село Богдан да проверим спазено ли е обещанието.

„Плащането става лично на превозвачите, колкото кажат толкова - 5 куб. по 50 лв. стават 250 лв.“, заяви жителката на селото Ангелина Тодорова.

Безплатен транспорт и безплатно рязане няма, така ли?

Не, няма.

„Казах, че не мога да си ги платя с малката инвалидна пенсия. Тя е толкова, колкото трябва да платя за дървата“, заяви жителката на село Богдан Марусия Бочева.

Но нали са безплатни дървата?

Не са безплатни, тук всичко се плаща.

Съвсем безплатно дърва са получили единици. За bTV от земеделското министерство, заявиха, че целият дървен материал в село Богдан е нарязан от служителите на Южноцентралното държавно предприятие, а отговорността и транспортът да е безплатен, е на Община Карлово.

„Община Карлово нито е вземала/искала, нито взема/иска, нито ще взема/иска пари от населението“, заявиха от ведомството.

Кметът на село Богдан отказа да отговори на въпросите ни. Така, за да имат дърва за Коледа и за цялата зима, за по-голямата част от хората остава единствено отново да си платят.

Утре хората от наводнените села се събират на протест с искания за прозрачност при разпределението на средствата, отпуснати от държавата за възстановяване след бедствието. Ще настояват и за укрепването на реките, за да са сигурни, че то няма да се повтори.