Равенството между мъжете и жените у нас се подобрява бавно, но все още сме назад в класацията, съставена от Европейския институт за равенство между половете.

Това сочат новите данни за 2019 г.

Снимка: btvnovinite.bg
Институтът изследва равенството в няколко основни сфери, сред които работа и доходи, здраве, знания, власт. 

Снимка: btvnovinite.bg

Все още мъжете у нас изкарват повече пари – с 14% отгоре. 

Според данните българите в частния сектор изкарват средно по 970 евро месечно, докато българките – 830 евро.

Снимка: btvnovinite.bg
Все още не е разбит и моделът жената да чисти и готви повече.

У нас домакинската работа всеки ден вършат 73% от жените и само 13% от мъжете.

Снимка: btvnovinite.bg

Във властта обаче жените бележат огромен напредък от 2005 г. насам. Делът на министрите от нежния пол е скочил от 26% на 38%.

Все повече жени оглавяват големи компании.

Започнала като служител на гише преди 48 години и извървяла всички стъпала на кариерата, днес Виолина Маринова е главен изпълнителен директор на една от най-големите банки у нас.

„Аз съм успяла, да! В никакъв случай не е от значение пола. Един човек, ако иска да успее, който обича работата си и колегите и работи в добра среда с тях, успява да постигне всичко”, казва тя.

Виолина Маринова е носител на множество отличия заради работата си. През 2011 г. получава приза „Мистър икономика”. Организаторите на конкурса не предполагали, че той ще бъде взет от жена. Затова статуетките били само за мъже.

Зад успехите стои неотлъчно и съпругът ѝ, с когото си разменят ролите в семейството.

„Той до такава степен се научи да готви, че по-хубаво от мен готви. Когато децата бяха по-малки, той взимаше болнични, защото аз не можех да отсъствам. За да успее една жена, трябва да има силен гръб и вкъщи”, казва Маринова.

Според актуално проучване на Българската академия на науките служителите у нас предпочитат шефовете им да са жени.

„Българката е достатъчно активна. Тя е чисто народопсихологически човекът, който взима важните решения в семейството”, посочва проф. Антоанета Христова.

А за банкерката Виолина Маринова истинският успех се крие не в парите: „Важни са взаимоотношенията между хората. Когато вече не си на работа, хората да те спират на улицата и да разговарят с теб, без да имат лоши чувства. Това е най-голямото признание”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!