България е на челно място в Европейския съюз по смъртност заради замърсения въздух. Един от основните замърсители остават автомобилите, твърдят от Световната здравна организация.

Снимка: bTV


60% от мръсния въздух се дължи на автомобилите, а останалите 40 са заради битови замърсители.

Снимка: bTV

В световен мащаб заради него живота си губят 7 милиона души, като най-голям дял се пада на сърдечните заболявания, пневнониите и инсултите.

По европейски стандарт нивата на фини прахови частици не бива да надвишават 25 микрограма на кубичен метър. Здравните препоръки обаче показват, че безопасни са до 10 микрограма.

Снимка: bTV


Над 400 хиляди българи страдат от астма. Вече 18 години Кина Асенова е една от тях.

"Посреднощ се събудих от силен задух и не можех да дишам. Това е убийството за хората, страдащи от белодробни заболявания - мръсният въздух", спомня си Кина.

Снимка: bTV

В града пристъпите зачестяват, затова се стреми да е повече сред природата.

"Това е кошмарно заболяване, всеки човек, който е астматик, знае, че без въздух не може да се живее, както рибата не може без вода", обяснява жената.

Тя създава фондация за страдащи от заболяването. По нейни данни само в ямболско близо 60 000 има астма. И все повече деца се раждат с нея.

Снимка: bTV


По данни на Световната здравна организация нивата на замърсяване на въздуха в България са близки до тези в Киргизтан, Таджикистан и Грузия.

„В Западна Европа, особено в Скандинавските страни, проблемът не съществува”, заяви доц. д-р. Михаил Околойски от СЗО.

Снимка: bTV


Според Световната здравна организация 15 000 българи умират преждевременно заради мръсния въздух. Той вреди на всички системи в тялото, казват специалистите.

Каква точно зависимост има между дните със смог и животозастрашаващите състояния - тепърва у нас започват проучванията.