Доказани са случаи на коинфекция през последните седмици в страната на много възрастни хора с коронавирус и респираторния синцитиален вирус. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

Той обясни, че респираторният синцитиален вирус е вирусна инфекция, характерна за есенно-зимния сезон, появяваща се малко преди циркулацията на грипа. По думите му в последните 9 г. зимното респираторно заболяване засяга основно новородени и много възрастни хора. 

„Вече имаме в Националния център доказани случаи на коинфекция с коронавирус и респираторен синцитиален вирус. При възрастни хора Референтната лаборатория по грип и респираторни инфекции доказа коинфекции на коронавирус и аденовирус и коронавирус и риновирус. При изследваните проби от деца нямаме доказани инфекции на коронавирус с други респираторни зимни вируси“, уточни проф. Кантарджиев, цитиран от „Фокус“.

Шефът на НЦЗПБ заяви, че тази година все още няма регистрирани случаи на грип А и Б, което е нетипично за сезона. Той посочи, че от началото на октомври се изследват средно по 200 проби на седмица. 

„Търсим още 14 други вирусни инфекции освен грипа и коронавируса. Това са аденовирусна, бокавирусна, метапневмовирусната инфекция и респираторен синцитиален вирус“, допълни проф. Кантаджиев. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!