Трябва или настоящите мерки да се спазват, или да се премине към по-строги – това е мнението на главния държавен здравен инспектор. Предупреждението идва на фона на влошаващата се здравна обстановка у нас - България е на трето място по смъртност и на 13-то по брой заболели в Европейския съюз.

Данните през изминалото денонощие показват, че заразените са 3938 при близо 10 хиляди изследвания. 944 души са оздравели, 117 са починали.

Тревожна е ситуацията в две области – София и Габрово. При средна заболеваемост 658 на 100 хиляди души, там заразените са над 1000 на 100 хиляди души.

Снимка: bTV

„В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много дефинитивно решение. Или, като общество, осъзнаваме тежестта на ситуацията, или преминаване към нови, значително по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа. Другият вариант е все повече болни и все повече загинали“, подчерта доц. Ангел Кунчев.

Според здравния министър все още има неразбиране, че мерките трябва да се спазват. Ангелов даде пример с коридорите за възрастните и допълни, че се обсъжда как тази мярка да се оптимизира.

„Ситуацията е много сложна. Вие виждате, че мерките не получават разбиране и подкрепа. Продължават да се ширят становища, че няма вирус и че ние влияем отрицателно върху свободите и правата. Ако хората не вярват на държавата и се насажда мнението ,че българските лекари са убийци в бели престилки няма да стигнем до никъде“, подчерта проф. д-р Костадин Ангелов.

А заради увеличената заболеваемост цял град у нас ще бъде изследван с антигенни тестове. Целта е резултатите да се сравнят с данните до този момент. Все още обаче не е решено кое ще е населеното място.

Снимка: bTV

В столицата внимателно се следи броят на хоспитализираните. „Ние правим всичко по силите на системата. Няма да оставим никой на улицата. Които има нужда ще бъдат хоспитализирани. Но моля ви се.... спазвайте мерките. Направете така, че да не затрудните системата още повече“, подчерта директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

В София хората със симптоми на COVID-19 могат да се прегледат или изследват в общо 11 поликлиники. „Моята позиция е, че в нашия град по никакъв начин не бива да отслабват мерките“, категорична беше кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В началото на следващата седмица Софийският оперативен щаб ще вземе решение относно връщането на децата от VI до XII клас в училище, които в момента се обучават онлайн.

Този петък депутатите ще решават дали РЗИ-тата да пращат SMS за карантина. Това е предвидено в промени в Закона за здравето. С промените се прецизират и текстовете за задължително болнично лечение на лица, болни от заразна болест или нейни носители.+