През 2018 г. работниците ще получат дължимите, но неизплатени от години възнаграждения, увериха омбудсманът Мая Манолова и депутати от всички парламентарни групи на брифинг в Народното събрание.

Това ще стане, след като днес Парламентът прие на второ четене промени в Кодекса на труда (КТ), за които настояваше националният обществен защитник.

Работниците няма да получат веднага дължимото, но до края на следващата година това ще стане факт, подчертаха законодателите. Манолова беше категорична, че нито един дължим на работник лев няма да бъде загубен.

По-рано днес Народното събрание промени КТ и няколко други закона, благодарение на което всички работници, които през последните три години не са си получили заплатите, вече ще могат да ги вземат от Фонда за гарантиране на вземанията.

По този начин, на практика, работничките от Дупница, шивачките от Ветрен, работниците от русенската корабостроителница, служителите в голяма търговска верига и в един телеком ще могат да си получат парите, които работодателите им дължат, подчерта Манолова.

Тя уточни, че към днешна дата във Фонда има над 257 млн. лв. солидарни вноски, като парадоксът е, че в същото време от него средногодишно се изплащат под един милион лева.

По последни данни на Главната инспекция по труда (ГИТ) неплатените възнаграждения са до 30 млн. лв., като част вероятно са забавени, така че сумата, която ще трябва да плати фондът е 10 – 20 млн. лв. и няма да разклати стабилността му, допълни общественият защитник.

Зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ) подчерта, че приетите изменения ще дадат допълнителна защита на работниците, които не могат да получат трудовите си възнаграждения заради недобросъвестно отношение на работодателите си.

Нагърбихме ГИТ със задачата да може да предявява пред съда искова молба за откриване на производство по несъстоятелност от името на най-малко една трета от работниците в дадена фирма, където два месеца не са изплатени възнаграждения, отбеляза тя. Само до момента, благодарение на Инспекцията, са изплатени обезщетения и неиздължени възнаграждения на близо 10 хил. работници на стойност над 18 млн. лв., подчерта още Ангелова.

Хасан Адемов (ДПС), председател на социалната комисия, обърна внимание, че са намерени балансирани решения между интересите на тези, които имат да получават изработени, начислени, но неизплатени заплати, и интересите на коректните работодатели.

Според промените в КТ освен това работниците ще получават обезщетенията си до един месец след прекратяване на трудовото правоотношение.

При забавяне работодателят ще дължи освен компенсацията, и лихва.

Забранява се и прехвърлянето на фалирали предприятия на трети лица, напр. на клошари.