Няма условия за предсрочни избори, но те са възможни, ако желанието за власт на дадена партия надделее над идеята за собствената ѝ сигурност. Това обяви на традиционната си реч в края на годината почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

„Към днешна дата в политическия спектър на България няма нито желание, нито готовност за предсрочни парламентарни избори. Всяка политическа сила се надява за нормално приключване мандата на управляващото мнозинство с очакване максимално да се възползва от парламентарното време за прелегитимиране, позициониране и евентуално за конструиране на нетипични коалиционни формати”, коментира той.

Снимка: btvnovinite.bg

Доган критикува и изборния процес у нас: „Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност. Обективно погледнато политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ”.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

Според него има „сериозен дефицит на реформаторски идеи, защото стремежът към властта и властовата система на обществото се превърна в самоцел за елита със силата на опиат”. Именно това, според Доган, е причината за възхода на национализмите и популизмите, както „и на техните спонтанни противодействия”.

Почетният председател на ДПС обръща внимание и на 30-годишнината от началото на Прехода, както и на 30-годишнината на ДПС: „като система на отчитане на постигнатото и изпортеното, от днешна гледна точка Преходът ни даде възможност за демократични промени, но без програмирана визия за технологията на реформите: кое, как, доколко и с каква скорост да се извършат във времето. Вместо визия бяха внесени отвън различни модели и нормативни реалности, които имаха над 200-годишна история. (…) Несъвместимостта на „ външното” и „ вътрешното” изкривиха опциите за преобразуване на възможното в действително, създавайки мътна политическа среда, което впоследствие започна да продуцира дефектирани социално-икономически и политически реалности.”

Практиката на предколедните речи на Доган започна през 2015 г., когато Лютви Местан се прости с поста си. В навечерието на петата реч анализаторите изразиха очаквания си от ДПС.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

"То функционира повече като корпорация, отколкото политическа организация. И в края на годината председателят на борда на директорите казва нещо за изпълнителния директор", посочва доц. Антоний Гълъбов.

"Благодарение на тази си митологична роля има нещо като комплекс "Доган" сред българските политици и българското общество, ако щете. Всички се съизмерват с Доган", добавя Страхил Делийски.

А според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ почетният член на Движението винаги успява да назове фактите с точност и прецизност, а анализаторите от своя страна се правели на изненадани .

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!