Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски се отказват от охраната си от НСО, потвърдиха от ДПС за bTV.

За да се оттеглят държавните гардове обаче, трябва да се събере комисията, в която влизат началникът на службата, който е в оставка, директорът на ДАНС и главният секретар на МВР. 

"Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски се отказват от държавната охрана поради недоверие към принципала на службата. Румен Радев употреби политически НСО, компрометирайки професионалната роля на службата", обявиха от "Движението за права и свободи".

Комисията, която може да свали охраната им, трябваше да се събере в понеделник. След разпореждане на премиера Борисов обаче ще заседава още днес.  

"Той разпореди още днес тази комисия да бъде свикана и да вземе решение за сваляне на охраната на г-н Доган и на г-н Пеевски, така че ние ще настояваме още днес комисията да бъде свикана и да се вземе такова решение", обясни на брифинг вътрешният министър Младен Маринов. 

"Знаете, беше поискана оставката на генерал Станчев. Ние с ДАНС – сме изпратили нашите материали съгласно писмото на НСО за свикване на комисията", добави главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

По закон и Ахмед Доган, и Делян Пеевски трябва да подадат писмени заявления, че отказват охраната. От НСО не коментираха. Припомниха само, че решенията на комисията са държавна тайна.