Шансът за съставяне на правителство с първия мандат се увеличава. Това каза пред bTV доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет.

Първият проучвателен мандат за сформирането на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание беше връчен вчера от президента Румен Радев на „Има такъв народ“. Прие го кандидатът за премиер Пламен Николов. Все още не е представен персонален състав на кабинета.  

„Кандидатът за премиер може да не използва 7-те дни, а да се върне по-рано с предложение за структура и персонален състав, разбира се може да използва и седемте дни. Също така между президентството ни Народното събрание е възможно някои от кандидат-министрите да бъдат подменени. НС може да бъде свикано от неговия председател на извънредно заседание, т. е по-рано от 4 август (първото пленарно заседание другата седмица)“, коментира процедурата доц. Киселова.

Относно сроковете, ако ИТН не успее да излъчи кабинет, тя напомни, че президентът няма срок между връчването на първия и втория мандат.

„Идеята на Конституцията е да се търси съгласие въз основа на доверие между парламентарните групи, за да бъде подкрепено правителство“, коментира преподавателят по конституционно право.

Гледайте цялото интервю във видеото!