Подкрепяме идеята за повишаване на потребителската такса, заплащана от пациентите при посещение на личен лекар. Това каза пред журналисти в парламента доц. Антон Тонев, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване. Според него това трябва да стане плавно.

„Смятам, че рязкото повишение на таксата - от 2,90 лв. да скочи няколко пъти, не е коректно спрямо потребителите“, каза той.

От думите му стана ясно, че трябва да се начертае път за плавно повишаване на размера на таксата през определени периоди от време, за да няма рязко натоварване на ползвателите на медицински услуги.

„Обективно погледнато потребителската такса изостава, като нивото ѝ е замръзнало през 2013 г., а доплащането в болниците вече е около 40%“, посочи още доц. Тонев. Той допълни, че за да има промяна в нивото на потребителската такса, трябват законови промени, както и дефинирането ѝ в Националния рамков договор.

Преди дни депутати и лекари се обединиха около идеята за необходимостта от реформа в първичната извънболнична медицинска помощ, като на дискусия, организирана от комисията по здравеопазване, се обсъди нивото на потребителската такса, специализацията на лекарите и идеята за диференцирано заплащане на лекарите.