Доброволно напусналите ВМЗ-Сопот атакуват Бюрата по труда. Въпреки че от завода отказват да съобщят бройката на доброволно напусналите заради фирмена тайна, по информация на bTV цифрата достига 460 души до момента. Доброволно напусналите ще получат по четири заплати накуп.

От гравиране на снаряди до висене над печката. Такава ще е съдбата на 56-годишният Христо Токмаков, работил в инструменталния цех на ВМЗ повече от 30 години. Мъжът ще замени финия инструмент с черпак, подал е молбата си за напускане преди два дни.

„Имам диплома за готвач, лятото по морето ходя. Досега ходех по 3 месеца. По си е друго постоянна работа, но и това е вариант за оцеляване”, коментира мъжът.

След 38 години стаж в завода Авиш Ахмедова се е договорила с работодателя да получи като всички доброволно напуснали 4 заплати накуп. „Кое да ме накара? Това, че синът ми вече е на работа и има на кого да разчитам, разчитам и на себе си”, обясни жената.

”Има около 50-60 места в шевното производство, в друго предприятие, работещо в областта на ВМЗ, има също 50-60 места. Друго предприятие търси шлосери и заварчици, така че има интерес за определени специалности”, заяви директорът на Бюрото по труда в Карлово – Иван Арменов.

От Бюрата по труда в Карлово и Сопот казват ,че от началото на годината до сега са регистрирали около 200 души от ВМЗ-Сопот.