Доброволец от Съединените щати застана рамо до рамо с българските пожарникари и военни в борбата с огнената стихия над село Югово.

Вече девет дни стотици хора, техника по суша и въздух гасят пламъците в сърцето на Родопите.

Сред доброволците е Брендън - роден в Щатите, но живее в София. Разбира за пожара и решава да отиде в Югово - напълно непознато за него място.

Снимка: btvnovinite.bg

Взема кола под наем и тръгва към пламъците. Никога не е гасил пожари и не познава никого, дори не говори български.

„Реших, че е време да предприема нещо, защото изглеждаше сякаш няма надежда. Животът е съставен от приоритети – работа и всичко останало, понякога са ти дадени възможности. Аз съм на 48 и съм пропуснал много такива възможности“, казва Брендън.

Снимка: btvnovinite.bg

Раница с основни провизии и медикаменти, ръкавици, маска, шапка. Дори не е с необходимото специално защитно облекло.

„Всеки новак като мен в цивилни дрехи може да дойде със здрави обувки, памучни панталони и набор от базови предмети, да си купи лопата за 20 лева от магазина и е готов. Даже по-добре... мотика“, споделя Брендън.

Макар че на терен е само ден, описва ситуацията като драматична. На моменти доброволци и пожарникари се изправят срещу петметрови пламъци.

„Искаше ми се да остана, пожар не се гаси за един ден, но тялото ми отказа“, разказва Брендън.

Снимка: btvnovinite.bg

Запознава се с друг доброволец - Мартин Ковачев. Той му превежда и го напътства.

„Това е тоягата ми, която Мартин ми отчупи. Той през цялото време вървеше бавно с мен, защото моето тяло отказа, другите направо тичаха пред нас. Той счупи едно дълго дърво на две и ми го даде, за да мога да се подпирам. Благодаря ти, Мартин!“, споделя американецът.

Снимка: btvnovinite.bg

Брендън споделя, че е впечатлен от страната и културата ни, но причината да прекоси океана е не друго, а семейството.

„Дойдох в България заради една красива жена и имаме шестгодишно дете“, споделя Брендън.

След изживяното Брендън и Мартин искат да съставят кратък общодостъпен протокол и така с най-базовото да обучат всеки, който иска да бъде доброволец.