Доброволци ремонтираха дома на семейство с пет малки деца в град Кнежа.

Къщата им изгаря от пожар, причинен от неизправен комин. Десетчленната фамилия от турската махала на Кнежа остава без покъщнина. Хората са бедни и не могат да се справят сами. Не знаят дори как да поискат помощ. Със случая се ангажира „Фейсбук” групата "Приятели, помагайте". Неин вдъхновител  е Лео Кадели, албанец по народност, но преди всичко човек, отворен за доброто.

„Не може да се влиза вътре без маска, беше всичко изгоряло, а сега вече има приличен вид, не е луксозно, но си имат всичко, вода вътре, като почнем от мивка, пералня, печка”, споделя той.

За дни българи от страната и чужбина изпращат пари и вещи за изпепеления дом. Всичко се заснема, за да няма злоупотреби.

Ремонтът се прави за уикенд. Идват майстори чак от Златица. Севдалин Маринов казва, че е можело да почиват, но на всеки се случва подобно нещастие.

С помощта на доброволците домът се сдобива с огромна елха.

Целта на всички е една, както казва Лео, да заразяваме доброто, а това по Коледа се прави най-приятно.

„Дано са доволни от това, което правим, и дано повече хора се включат. Много бързо правим случаите, което е прекрасно, защото радваме хората”, посочи Румяна Лозанова, която е доброволец.

„Досега нямаме думата "неуспешна мисия"”, каза Лео. Той допълни, че такива ситуации не трябва да се случват, но са неизбежни и дават сила и кураж.

В момента "Приятели, помагайте" надхвърля 11 хиляди последователи. Лео посочи, че в групата, когато някой пусне сигнал за помощ и на третата минута имаме почти всичко.

Освен че помагат на непознати, доброволците се чувстват удовлетворени, че не живеят само за себе си.

Те продължават към следващата мисия – в село Търнава, където зарадваха с подаръци жена с увреждания.