Верига за доставка на техника и компоненти, необходими за дистанционното обучение на нуждаещи се деца се роди от инициативата на малка фирма в Костинброд, съобщава „Булфото“.

Когато в семейния магазин на Виктор и Виолина Пеневи влиза жена с повреден лаптоп, се оказва, че ремонтът ще е непосилен за нея. Семейството предлага да изкупи повредената машина, да я поправи за своя сметка, и да я дари за ученик, който няма възможност за собствен компютър. Жената се ентусиазира и подарява стария си лаптоп.

Снимка: БУЛФОТО

Така започва веригата на доброто, която води още и още жители на Костинброд с желанието да помогнат на учениците, останали в къщи. Понеже ремонтите заемат доста време и работа, към екипа на магазина се присъединява и нов техник доброволец – Лъчезар Георгиев.

Всяка постъпила машина се заприходява с протокол и необходимата информация. На "Фейсбук" страницата на фирмата може да се проследи ходът на кампанията.

Снимка: БУЛФОТО

Част от дарената и ремонтирана техника отива при учениците от СУ „Проф. Асен Златаров“ в град Годеч. Директорът Велин Иванов е успял да подсигури с помощта на държавата таблети за част от учениците, но доброволческата инициатива идва точно навреме за 30 деца в нужда, които нямат компютри, камери и оборудване, за да продължат образованието си дистанционно.

Снимка: БУЛФОТО

С помощта на колегите си те помагат компютрите да стигнат до домовете на децата, често на места с трудни условия на живеене.

Снимка: БУЛФОТО

Семейство Пеневи продължават инициативата си като даже вече се притесняват дали ще успеят навреме да ремонтират и доставят на нуждаещите се дарената техника, която става все повече.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!