Ниската избирателна активност не повлия на мобилизацията на новите партии. Прогнозите бяха, че ниската избирателна активност ще повлияе по-специално на „Има такъв народ“, очаквахме по-нисък резултат. Това не се осъществи. Имаше съмнения, че по-ниската избирателна активност ще засили вота на т.нар. партии на статуквото, но и това не се осъществи, заяви в специалното студио на bTV Добромир Живков от „Маркет линк“.

За първи път от много избори ние нямаме категоричен и ясен победител, който да каже, че има зад себе си една много сериозна част от българския народ, широко представителство, значителна преднина пред останалите партии, която да му дава мандат да осъществява самостоятелно своята политика, каза Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

„Напротив, това, което виждаме в момента, виждаме, че ние нямаме широк мандат за самостоятелно управление“.

По думите й вторият драматичен фотофиниш е между БСП и „Демократична България“.

„Предварителните проучвания също сочеха мобилизация на ДБ, моето лично впечатление е, че БСП беше засегната и от машинния вот, където част от избирателите не излязоха. Имаме много ниска избирателна активност, по всяка вероятност тя няма да достигне 3 млн“.

„В прогнозите, които сме разработили като модели, „Има такъв народ“ има ресурс от 0,8 до 1,3 – 1,4% от вота в чужбина, който очакваме да бъде отчетен в следващите дни“, заяви Добромир Живков.

„Това по-скоро би била финалната картина по отношение на първото място. По подобен начин се развива и битката за третото място, където ДБ може да разчита също на немалка подкрепа извън България, което да й даде този импулс, за да успее да вземе третото място пред социалистите.

Видяхме много интересно разместване на електоралните пластове и повишаване отново на електоралния резултат на партиите на протеста с не малко.

Около 250 000 е намалял вотът за партиите на статуквото и това е в основата на по-ниската избирателна активност тази вечер“.

Според Боряна Димитрова няма пряка връзка между мобилизация и партиите на статуквото или партиите на протеста. Две противоположни тенденции наблюдаваме и в днешния ден виждаме този резултат - от една страна ремобилизация на избирателите на ГЕРБ, като ответна реакция на действията на служебното правителство. Съвсем ясно се вижда мобилизация на ГЕРБ от началото към края на кампанията. Какво играе в полза на „Има такъв народ“ – това е инерционната вълна от пробива, който направиха“. 

Боряна Димитрова допълни, че изненадата за нея са изключително близките резултати между „Демократична България“ и БСП с отстъпление на ДПС.

„Факт е, че и в предизборното проучване „Демократична България“ показваше този ръст, БСП обаче също показваше мобилизация на своите избиратели, дали машините бяха тези, които изядоха част от вота й, или изобщо лошата кондиция на БСП, не можем да кажем, но във всички случаи БСП вече отива повече към политическите сили, които не са сред основните, които се борят за политическо изразяване на посоката, накъдето върви страната“.

„Имаме много различна политическа картина от началото на април до момента. Виждаме вече коренно различен пейзаж, виждаме, че ще трябва да се преориентират политическите сили, защото от ситуация, в която бяхме дълго време на една доминираща политическа сила, вече имаме толкова фрагментирано политическо пространство, в което все пак ще трябва да се търсят общите позиции, ще трябва да се търсят общите политики и това всъщност никак не е лошо. Напротив, според мен ще доведе до едно общо повишаване на политическата култура като цяло в България, което вярвам, че в един момент ще доведе и до възстановяване на институциите, по-добра тяхна работа и в края на краищата до по-добър живот за всички", заяви Добромир Живков.