Да се ускорят всички процеси за получаването на обещаната от държавата подкрепа, призова Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в ефира на bTV. Вчера служебният премиер обяви, че има възможност бизнесът да бъде компенсиран за скока в цените на тока, но е нужна актуализация на бюджета за тази година.

Добрин Иванов поиска да се направи организация, така че фирмите да могат още от 1 октомври да калкулират тази подкрепа и да бъдат сигурни, че ще я получат тази година в кратки срокове, за да могат да удържат цените на крайните продукти, които произвеждат и предлагат.

„Сметките за ток на българските предприятия бяха два пъти по-високи в сравнение със сметките има за същия месец миналата година. За септември се очаква да бъдат 2,5 пъти по-високи. Нормално е да се очаква покачване на цените. За това е важно тази помощ да бъде обявена и да стартира нейното изплащане по най-бързия начин“, обясни Добрин Иванов.

За председателя на КНСБ - Пламен Димитров, механизмът за компенсация е безспорно добра новина.

„Вече има заявки от много фирми, които казват, че обмислят съкращения на работници, това трябва да бъде пресечено“, отбеляза обаче той.

„Със сигурност инфлацията върви нагоре, стоки като хляба ще стигнат до 2 лв. до края на годината. Дори и сега, когато цените на тока за домакинствата се фиксирани до края на годината, всички други стоки вървят нагоре“, добави Пламен Димитров.

„Още от 1 октомври трябва да бъде вдигнат прага на бедност, да имаме допълнителни мерки от бюджета. Водим вече преговори с министъра на труда, настояваме да има увеличение на доходите във всички сектори“, отбеляза председателят на КНСБ.