Поредна седмица отбелязване ръст на смъртните случаи от COVID-19 у нас.

С 55 % е увеличението им в сравнение с предходните 7 дни на март – това показват изчисления на база на данните от официалната статистика.

187 са починалите за последното денонощие. Данните се доближават до антирекорда от първи декември миналата година, когато жертвите на вируса за 24 часа стигнаха до 221 души.

В момента България е на трето място по брой смъртни случаи в ЕС – с  показател 109,33 на 1 млн. души. С най-висок показател 246,25  на милион души е Словакия, следвана от Чехия.

Данните са на Европейския център по контрол на заразните болести.

С голяма инерция се движи и числото на настанените в интензивните отделения, пресмята математикът от Института по математика и информатика към Българската академия на науките професор Огнян Кунчев. 

„Ноември месец имаше 400 случая в интензивните отделения  и 20 дена след това станаха 600. Сега вече сме стигнали 500 души в интензивното отделение, разбирате ли след 20 дни не се знае -  700 или 800 могат да стигнат. Просто положението е трудно контролируемо и това е много коварно. От тук идва и високият брой на починалите, защото хората, които почиват основно идват от интензивните  отделения“, коментира проф. Кунчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!