До дни малко над 690 хил. пенсионери у нас ще получат добавката от 75 лв. за това, че са ваксинирани. Сумата не е част от пенсията и се изплаща еднократно.

Първото  плащане на добавката ще се извърши във вторник, 1 февруари. Ще го получат всички пенсионери, без значение на каква възраст са, ако са завършили ваксинационния си курс до края на декември миналата година. Тези, които са се ваксинирали след това, ще получат добавката в следващите месеци.

Правда Матева е сред пенсионерите у нас, които са ваксинирани. Губи съпругът си в интензивно отделение с COVID болни.

В началото на всеки месец здравното министерство изпраща на НОИ списъка с ваксинираните пенсионери, които имат право на добавката. Тя ще се изплаща през месеца, следващ този, през който списъкът е изпратен.

Добавката се полага на пенсионерите, които са завършили ваксинационния си курс до края на миналата година. Както и на тези, които ще го завършат или ще си поставят бустерна доза до края на юни тази година. Има и трета категория - тези, които си поставят първа доза през юни.

Oт февруари за всеки пенсионер ще има справка, в която той да вижда размера на пенсията си, месечната COVID добавката от 60 лв. и компенсацията му, ако януари е получил по-малка сума спрямо декември. Добавката от 75 лева обаче няма да е в справката.

Тази справка ще е достъпна на сайта на НОИ, ако човека има ПИК. Ако няма - може да я получи на място в института или в пощата. Пенсионерите, които са се ваксинирали, не е необходимо да представят каквито и да било документи на властите, за да получат добавката от 75 лева. Информацията се обменя служебно от институциите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!