Всеки ден провеждаме разговори с ЕК, все още нямаме потвърждение нито от Франция, нито от Германия за възможност от тяхна страна за предоставяне на ваксини, които на следващ етап да върнем обратно, призна председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

През март се очакват 105 300 дози от препарата на "Пфайзер" в 5 доставки от по 21 060 дози. От ваксината на "Модерна" трябва да дойдат 85 200 дози. Около 300 000 дози от "АстраЗенека" трябва да бъдат доставени, като категорично са потвърдени доставките до 12 март от общо 105 600 дози.

На финален етап е оценката на документацията на ваксината на производителя „Янсен“, очакваме следващата седмица решението на Комитета по лекарствени продукти в хуманната медицина – ако становището е положително, това ще е първата еднодозова ваксина, посочи Кирилов.

По думите му доставките на препаратите може да започнат от месец април.

Междувременно продължава предварителният преглед на третата векторна ваксина – на „Кюрвак“, а също и а антигенната на „Новавакс“, за която евросъюзът няма договор.

По отношение на руската „Спутник V“ се очаква днес Европейската агенция по лекарствата да публикува информация за старт на официалната оценка на документацията. „Не се знае колко ще продължи тази оценка“, призна Кирилов.

Той обясни, че ИАЛ не може като национална агенция да извършва процедури по оценката на документация на ваксини.