Почти 8600 км - това е разстоянието, което един ученик с големи мечти от Варна трябва да измине до американския щат Уисконсин, за да ги изпълни. В продължение на година Иван Караджов живее при приемно семейство и учи в малка гимназия на другия край на света. 

8600 километра, които променят културата, кръгозора и начина на мислене.

Снимка: Американския съвет за международно образование

Всичко това се случва с помощта на обменната програма YES, която се финансира от Държавния департамент на САЩ. Тя е основана от Американския конгрес през 2002 г. като отговор на събитията от 11 септември. Образованието и културата като отговор на агресията и екстремизма.

Всяка година се предоставят пълни стипендии на стотици ученици от цял свят, които имат възможността да се потопят в живота на американското общество, да прекарат една академична година в САЩ в приемно семейство и да учат в местно училища. Целта на проекта – да се подпомогне разбирателството между хора от различни краища на света.

У нас, както и в цяла Югоизточна Европа, програмата се организира от Американския съвет за международно образование. В България тя стартира през 2009 г.

Спомени от преживяното в САЩ

През 2019 г. Иван попада в семейството на баща-военен и майка-банков счетоводител. Приемните му родители живеят в малкото градче Бангор, където всички се познават.

„Първото нещо, което ме изненада, предполагам, че бе заради региона. Гимназията беше доста малка и не беше това, което си представях и бях виждал по филмите. Всъщност, учебното заведение беше много приятно, всички в него бяха изключително добронамерени и радостни, че имат ученик от Европа. Естествено, като им казвах откъде съм, някои от тях не знаеха точно къде съм израснал и от време на време имаше подмятания, че не съм от България, а от Русия. Всичко беше на шега“, разказва той пред bTV.

Снимка: Американския съвет за международно образование

Разбира за програмата от страницата за стипендии на сайта на училището си във Варна.  

„Специално тогава търсех дали ще има ден, в който няма да учим и така попаднах на програмата YES. Винаги ми е било мечта да отида в Щатите. Като прочетох, че има така възможност и то, ако говориш много добре английски, веднага звъннах на майка ми и казах: „Мамо, намерих нещо, искам да го видиш дали е истина“. Тя го прегледа с мен, обсъдихме го и веднага се записах“, добавя той.

Родителите му се съгласяват лесно.

„Бяха изключително радостни, имаше и моменти, в които казваха: „Не заминавай, много ще ни липсваш, няма да те пуснем“, но бяха изключително щастливи за мен. Не е имало миг  на голяма липса, защото често се чувахме. Те станаха изключително близки и с приемното ми семейство“, спомня си младото момче.

Преди да заминат в Щатите, учениците имат възможност да се запознаят с приемното си семейство през социалните мрежи.

Снимка: Американския съвет за международно образование

„Не е имало нещо, което в някакъв момент да ме е накарало да съжалявам, че съм заминал. Да, имало е моменти, в които някои неща ми бяха малко странни, но просто ние живеем по съвсем различен начин. Това, което ми хареса със сигурност, беше как си прекарват празниците. За Коледа се събра цялото семейство, дойдоха роднини дори от съседни щати“, добавя Иван.

Фигурите, които най-много му повлияват по време на престоя му в САЩ са директорът на гимназията и приемният му баща, които го учат да отстоява позицията си, да бъде сигурен в решенията си и да се бори за нещата, които иска да постигне.

В момента Иван е алумни координатор на проекта.

Кой може да кандидатства в YES за следващата обменна учебна 2022/2023 г.?

  • Учениците трябва да са родени между 1 януари 2005 г. и 15 юли 2007 г.;
  • Да са ученици в средно училище в България към момента на кандидатстване;
  • Да имат добър или по-висок успех;
  • Да не са завършили 11. клас преди старта на програмата;
  • Да са изучавали английски език и демонстрират доброто му владеене;
  • Да отговарят на изискванията за издаване на американска виза;
  • Да могат да получат международен паспорт.

Ученици с увреждания могат да участват в програмата, ако са записани в среден курс на образование през есента на 2021 г. и са родени между 15 февруари 2004 г. и 15 юли 2007 г. Тази година има отпуснати 20 стипендии.

Как протича селекцията?

Процесът на селекция е разделен на три етапа. Първият е онлайн платформа, в която се подават документи, прави се изпит и се изпращат три есета на различни теми. Впоследствие, ако те одобрят, те канят на втори тур, който се провежда онлайн. Там кандидатите правят тест по английски език и отново пишат есе. След това е третият кръг – интервюто. Тази година то ще бъде през януари, а финалните резултати ще се оповестят през май.

Срокът за кандидатстване в програмата е 1 ноември.

Снимка: Американския съвет за международно образование

“Още няма съществуващо изискване както от българска страна, така и от партньорите от САЩ участниците в програмата да са ваксинирани срещу COVID-19”, посочва пред bTV Йелена Джокович, ръководител на проекта за България.

А…приемните семейства?

„Подбор на семействата в САЩ правят нашите 15-16 партньорски организации, които действат в различните щати. Програмата е престижна и за самите семейства, защото се организира от Държавния департамент. За тях това е възможност да са част от междукултурен обмен, да приемат ученик от чужда страна, да опознаят света. Семействата минават сериозна проверка – имат ли финансови средства, осъждани ли са.

Човек от настаняващата организация провежда интервю с тях и посещава дома им, за да види къде ще живее ученика. Приемните семейства са доброволци, като някои от тях често се повтарят, защото им е харесало да са част от проекта. Други пък само по веднъж“, обяснява Джокович.

Снимка: Американския съвет за международно образование

Всеки от учениците може да се прибере преди крайната дата на проекта, ако му е трудно да се адаптира или изпитва носталгия, но преди да вземе подобно решение той го обсъжда а личния  си координатор на програмата, за да потърсят общо решение на проблема.

Какви са ползите от проекта?

„Когато децата се приберат от проекта са съвсем различни - видели са толкова много неща, придобили са самочувствие, отворили са си кръгозора. Английският им все едно вече им е майчин език. Имат много идеи за бъдещето си. Всичко това са научили, защото годината им не е бил лесна, имали са нужда да се адаптират, да излязат от зоната си на комфорт, да се запознаят с нови деца и нова образователна система, да живеят с хора, които не са техни родители. Да се напаснат на един различен ритъм и обичаи“, добавя Джокович.

Повече информация за програмата може да намерите ТУК.