Към този момент 33% от работещите на първа линия в цялата страна лекари, медицински сестри, здравни работници, фармацевти, стоматолози и други, са заявили, че искат да се ваксинират срещу COVID-19 в първа фаза. Това каза пред журналисти директорът на РЗИ-Бургас Георги Паздеров.

Процентът за София е 33,18% или 7776 души.

Според Паздеров причината за ниския интерес към ваксината срещу COVID-19 е защото все още няма лекарствена характеристика на препаратите. „Допълнително ще се записват още хора. Европейската комисия, след регистрация и разрешение, ще има и характеристика на продукта“, каза той.

„На мен ми се струва, че 33% са достатъчни предвид, че ще бъдат повече като излязат характеристиките. Отчасти и липсата на достатъчно информация е причината“, допълни Паздеров.

Изготвена е и пътната карта на имунизационния процес. Тя включва логистика, организация на кабинетите и създаване на мобилни екипи за първа и втора фаза на ваксинирането.

Мобилните екипи за цялата страна са 47, като в момента има налични едва 7 транспортни средства. Предстои да бъдат осигурени другите 40.

Относно това колко бързо ще бъде създадена организацията за започване на фактическото ваксиниране, Паздеров каза, че в момента в който дойде ваксината „плюс един ден“ и страната ни ще може да я поставя.

Днес пред столичното РЗИ бяха поставени фургоните, в които ще могат да се слагат ваксините. Те разполагат с 6 отделни помещения и санитарни възли. В тях ще има лекари и медицински сестри.

Помещенията вече са захранени с ток и вода, но предстои да бъдат дооборудвани. Кой ще може да се ваксинира в тях и при какви условия, здравните власти ще обявят утре.