За последното денонощие поставените дози надхвърлят 10 500, а ваксинираните лица с две дози са малко над 116 000. До края на тази седмица трябва да стане ясно дали ваксината на „АстраЗенека“ ще бъде ограничена за хората под 60-годишна възраст заради установената връзка между препарата и образуването на тромбози.

Само преди 2 месеца ограничението бе коренно различно – някои европейски държави ограничиха ползването на ваксината на хора над 55-годишна възраст заради липса на достатъчно данни за ефективността на препарата над тази възрастова граница.

66-годишният Валери Евтимов си слага първата доза на "АстраЗенека" в пика на големите дискусии в началото на март дали препаратът да се поставя на хора над 55 години.

Снимка: bTV

“Въобще не ме притеснява ваксината, държа да ми се удари и втората доза на „АстраЗенека“, категоричен е той.

Таня Никова също избира оксфордската ваксина, защото смята, че ползата е повече от вредата.

„Не мога да чакам повече, защото много се страхувам, имам придружаващи заболявания, дано е за добро“, добавя тя.

Снимка: bTV


40 от пациентите на д-р Гергана Николова са с поставена първа доза от препарата, но се притесняват за втората.

„Много от тези, които са преживели съдови инциденти, задават въпроса: „ Д-р Николова , аз имам тромбоемболия, мога ли да си сложа втората доза от тази ваксина?“ и ако трябва да бъдем честни, аз няма да ѝ поставя тази ваксина, ще чакам бордовете да решат“, разказа общопрактикуващият лекар.

Заради това голяма част от пациентите ѝ, които още не са се имунизирали, ще чакат РНК ваксина.

Не мога да разбера защо ние сме си харесали, говоря за масовата публика, че точно ваксините на „Пфайзер“ и на „Модерна“ са тези, които ни трябват. Все едно да тръгна да се женя и да кажа: „Аз си харесвам шуменки“, каза в студиото на „Тази сутрин“ доц. Атанас Мангъров, директор на COVID клиниката към Инфекциозна болница.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!