Личните лекари получиха и РНК ваксини срещу коронавируса. По отношение на оксфордския препарат обаче има отлив на пациенти. Това каза в "Тази сутрин" д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Причината е възможната връзка между случаите на тромбоза след поставяне на втората доза от препарата.

Д-р Николова обясни, че има около 40 пациенти, които са под 60-годишна възраст с поставена първа доза на „АстраЗенека“ и сега ще трябва с всеки един от тях индивидуално да решават какво да правят.

Специалистът добави, че личните лекари са останали встрани от имунизационния процес и то не защото не искат, не могат и не знаят как, а защото не получават ваксини.

„Когато застанем на опашката с хладилните чанти, за да можем да получим необходимите количества ваксини, има колеги от „зелените коридори“ и големите болници, които взимат огромни количества РНК ваксина и тя не стига до личните лекари и нашите пациенти“, каза тя.

Според общопрактикуващия лекар проблемът не е кой ще постави ваксината, а как тя да бъде поставена на хора над 65-годишна възраст, с хронични заболявания и в по-утежнено състояние, които нямат възможност да се редят на опашки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!