Тази сутрин премиерът Кирил Петков проведе оперативна среща в Министерския съвет с областните управители на най-засегнатите от наводненията области - Смолянска, Благоевградска и Кърджалийска.

Обсъдени са проблемите и са приети отчети какви действия трябва да се предприемат за възстановяване на ситуацията и помощ за пострадалите хора в районите, информира на брифинг Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

„Ще бъде въведен нов модел на работа в спешен порядък. Областните управители са инструктирани, както и ресорните министерства, да представят до края на деня доклади какви са необходимите ремонтни и възстановителни дейности, които трябва да бъдат извършени с подробни разчети за единични цени и количествено-стойностни сметки“, обясни Бориславова.

Целта е до края на седмицата да бъдат извършени огледи от експерти, които да установят какъв е точният размер на щетите и след това незабавно да бъдат отпуснати необходимите средства, за да се извършат ремонти на засегнатите инфраструктурни обекти.

До края на деня ще бъде разгледана и възможността за изграждане на мостове там, където са разрушени от придошлите води.

Възможно е и да се потърси отговорност на лицата, които са рехабилитирали инфраструктурата предишните две години и въпреки ремонтите се е стигнало до настоящите инциденти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!