Със затоплянето на времето все по-често мислим за море. Колко по-скъпа ще бъде лятната ваканция спрямо миналата година?

Заради силния летен сезон миналата година, повечето хотели изтеглиха големите отстъпки за ранни записвания до края на март. До 30 април все още можем да се възползваме от по-ниски цени, но само с 10%.

„Предлагаме различни видове бонуси, например плащате за 6 нощувки, а ползвате 7, или плащате за 12 и ползвате 14 нощувки”, обясни Анна Касикова – изпълнителен директор на фирма, управляваща хотели.

Продажбите за най-атрактивните хотели за юли и август вече са спрени, признават туроператорите. Легловата база е резервирана от агенции, водещи предимно чужди туристи.

„Цените спрямо миналата година са се увеличили в порядъка на 10 до 20%. Всичко това се дължи на добрата заетост от миналата година. Ако трябва да почиват през юни в 3-звезден хотел ще е от порядъка на 50-60 лв. на човек на вечер”, коментира Надежда Ниетреста – управител на туроператорска агенция.

Ако обаче изберете юли-август нощувка в тризвезден хотел излиза между 70 и 100 лева, а в четиризвезден между 100 и 140 лв. на човек олинклузив.

„Може и доста по-евтино да се намери, но там е компромис с базата, с качеството, с хигиената, с локацията, ще е доста по-далече от морето”, коментира Павлин Косев – варненска асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Ако можете да си позволите по-луксозна почивка, нощувка със закуска в 5-звезден комплекс като този ще ви струва по 100 лв. на вечер.

Все повече българи удължават ваканцията и вече почиват не 5, а 7 или 10 дни. Други пък се връщат на морето по няколко пъти за дълъг уикенд.