Българските въоръжени сили трябва да имат нови зенитно-ракетни комплекси, а следващият парламент ще задвижи процедурата за покупка на 3D радари, обяви пред журналисти министърът на отбраната Георги Панайотов.

Той направи този коментар по време на демонстрация на оборудването на противовъздушната ни отбрана. Най-новите ни комплекси „земя – въздух“ са С-300, неголям брой от които са доставени през 1989 г. Останалите системи са съветски и са от 60-те и 70-те години, подобно е положението и с радарите.

Панайотов подчерта, че и с наличното нашите военни поразяват 90% от целите при учебните стрелби на Шабла, но е нужна нова техника. Покупка на ЗРК е предвидена в Програмата за развитие на въоръжените сили до 2032 г.: „Това ще се случи, не мога да се ангажирам с конкретна година“.

По-ясен е въпроса със закупуването на 7 мобилни и стационарни 3D радара за максимум 390 млн. лева. През следващата седмица се очаква правителството да обсъди решение, с което процедурата да се разглежда от следващия парламент.

Панайотов посочи, че вече са правени предварителни запитвания към фирми, но победителят измежду най-добрата оферта в конкурса без да има политически елемент.

По отношение на новите бойни машини на пехотата вече е готов анализът на предложените варианти, а за тези за силите за специални операции Панайотов посочи, че няма информация за сериозни пречки по процедурата.

Вече се работи по бюджета за 2022 г., като той ще е поредна стъпка по поетия ангажимент 2% от БВП да отиват за отбрана. 20% от парите за армията ще са за придобиване на нови способности: „На армията трябват 3D радари, бронирани машини, зенитно-ракетни комплекси, кораби, подводници, отправихме запитване до „Локхийд-Мартин“ за втората група самолети F-16. Има нужда от индивидуална екипировка, радиостанции… Армията трябва да е способна да изпълнява конституционните си задължения и това трябва да се разбере и от политиците, и от българския народ“.