Тримата българи, които бяха задържани в Одрин по обвинение в нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация, остават в затвора. Дипломатите ни вече са ги посетили.

Задържаните в Одрин българи са Николай Касабов от Крумовград, Шабан Мурад и Гюрсел Мустафа, и двамата от Кърджали. Провинението им е, че са пътували в един микробус с турски граждани, обвинени във връзки с ФЕТО.

Те не са задържани на самата граница, но са обвинени в трафик и съпричастност към  престъпна организация. Ако обаче разследването ги обвърже и с тероризъм, ги чакат дълги години затвор.

Микробусът е прихванат от турските служби още от Одрин по сигнал, че в него пътуват шестима души, обвинени във връзки с ФЕТО.

Микробусът е бил спрян на разклона за село Йеникадън, което се намира на централния път за България, в петкилометровата гранична зона, непосредствено преди Капъ Куле.

Българите са посочени като водачи на групата, а крайната цел на гюленистите била България, разказва ни колега журналист от Одрин.

„Последните месеци има много гюленисти, които искат да стигнат до Гърция или България, и част от задържаните каналджии са българи, не само тези тримата”, заяви Мурат Саваш.

„От края на юли миналата година действа извънредно положение, което ограничава възможностите не само на нашите дипломати, а и на всички други дипломати да защитават правата, интересите и сигурността на всички свои граждани на турска територия”, обясни Георги Димов.

„Завеждащият консулската служба е направил среща със задържаните, нямат здравословни проблеми, видимо, така е предадено и от консула, никой няма следи от насилие. На този етап не са искали допълнителни адвокати, назначени са им трима имат служебни защитници на всеки един по отделно, не са поискали преводач, защото знаят езика", съобщи посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

На съд за опит да прекарат през граница членове на ФЕТО вече има четирима българи.

Трима от тях са в затвора, четвъртият е на свобода срещу парична гаранция. Всички те са задържани на граничния пункт "Капъ Куле".

На един от тях адвокат е Гюскюн Молла. Клиентът му е в затвора в Одрин от февруари, само за това, че е прихванат от турските служби в разговори и срещи с хора близки до Гюлен.

„Тези хора обикновено се ползват или се привличат в тези престъпления, те може и да не знаят  на кой, обаче има някаква организация”, каза Гюскюн Молла.

„Това е бизнес, каналджиите просто изкарват пари от трафика на хора, не се интересуват кого ще прехвърлят – дали гюленисти или сирийци. Но цената е различна – ако за едните   прехвърлянето струва 1000 долара, то за другите е пет пъти по-скъпо”, обясни журналистът Мурат Саваш.

Разследвенето срещу тримата българи трябва да приключи до 6 месеца.

Най-тежкото обвинение срещу тях може да им донесе затвор до 14 години, ако бъдат признати за виновни от съда.