Експертна работна група с участието на представители на транспортния бранш и пътната агенция ще продължи работата по тарифирането и обхвата на пътищата от тол системата и до десетина дни ще има предложения. Това е едно от решенията на днешния втори консултативен съвет в Министерството на регионалното развитие и благоустройството по темата, съобщи на пресконференция заместник-министър Николай Нанков.

Тол системата експериментално ще бъде тествана от 16 август. Обсъжданата тарифа е между 12 и 14 стотинки за най-екологичните камиони над 12 тона. Реалните суми ще станат ясни по-късно.

Бизнесът и държавата се договориха да има отстъпки за превозвачите, които пътуват повече по републиканската пътна мрежа – от 10 до 30 на сто, в зависимост от разстоянието, което изминават месечно.

Освен камерите, в асфалта ще има и сензори, които ще мерят тежестта на камионите. Обхватът на пътищата все още се обсъжда.

„Предоставяме на колегите от транспортния бранш освен анализа и данните за трафика по тях, ще предоставим и карта, за да могат свободно техните експерти да работят кой път да бъде включен”, заяви Николай Нанков.

 „Все още имаме претенции за втори клас пътища, нашето мнение е, че първи клас и магистрали трябва да фигурират вътре, от втори клас пътища единствено тези, които са обект на засилен транзитен трафик”, коментира Йордан Арабаджиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!