Плажовете са в подготовка за летовници. По закон те трябва да са почистени и с осигурени спасители и медицински екип от 1 юни. Някои от ивиците откриват сезона по-рано – в Слънчев бряг следващата неделя, във Варна – на 24 май.

На този фон повечето концесионери не знаят каква цена на плажните принадлежности да заложат. До момента не са провеждани разговори с Министерство на туризма за отстъпки в таксите и съответно за намаление в цената на сянката.

Ето и някои от прогнозните цени. Във Варна на всички плажове цената е една – 5 лв. По-скъпо ще е в Слънчев бряг, Черноморец и Приморско. Най-евтино - на Нестинарка – само 36 стотинки. 

Плажовете в Слънчев бряг са почистени и подравнени. До дни започва поставянето на чадърите. Цените се очаква да бъдат както преди епидемията – 9 лв. на Северния плаж, с лев по-малко на Централния.     

По-евтина ще е сянката във Варна - на по-големите плажове цената на чадър и шезлонг е "закована" на 5 лева.
 
"Или общо комплект 2 шезлонга с един чадър 15 лв., което считам, че на фона на инфлацията и на геополитическата обстановка, на всичко, което се случва с ръста на цените на горива и хранителни стоки, 5 лв. е наистина добра цена", заяви Андрей Василев - представител на концесионера.

И на най-южният морски плаж – Силистар, цената е миналогодишната – 5 лв. и не може да се вдигне..

"Чисто законово не е възможно да се случи, концесионният договор не го позволява", обясни Димитър Йовнов, концесионер на плаж Силистар.

Най-евтино ще е на плаж Нестинарка край Царево – в договора е заложена максимална цена от 36 стотинки за чадър и толкова за шезлонг.  
 
"Подготвяме се за сезона, но ценовата политика все още не я определяме. Ще се наложи да е в последния момент", заяви Симеон Цветков – председател на Асоциация за развитие на дейностите по управление на морските плажове.

Концесионерите очакват какви антикризисни мерки ще предложат институциите. От Министерството на туризма уточниха за bTV, че среща с концесионерите вероятно ще има след празниците.